Laat subsidies en leningen voor energiebesparing niet liggen!

Laat subsidies en leningen voor energiebesparing niet liggen!

Verhoog uw wooncomfort en verlaag uw energiefactuur door oude kozijnen te vervangen en dubbel glas te nemen. Waarschijnlijk komt u in aanmerking voor een van de vele landelijke en lokale subsidies en leningen die gericht zijn op particulieren die hun huis willen verduurzamen.

ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen

Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunt u een deel van uw investering in het verduurzamen van uw woning terugbetaald krijgen. Het budget voor de ISDE is in 2024 verhoogd van 560 tot 600 miljoen euro en de komende jaren wordt er nog extra budget vrijgemaakt. Hoogstwaarschijnlijk is er voor u dus ook een potje dat u kunt aanspreken voor het bekostigen van uw isolatiewensen. Nieuwe kozijnen met HR++ glas of triple glas worden door de ISDE deels vergoed. Natuurlijk zijn hier wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Enkele van de meest gestelde vragen over de ISDE subsidies worden hieronder beantwoord.

Hoe en wanneer moet de subsidie aangevraagd worden?

De subsidie aanvragen doet u maximaal 24 maanden na het uitvoeren van de eerste werkzaamheden. U legt dan een factuur voor van de aannemer of installateur én foto’s van de aanpassingen en verbeteringen. Bovendien moet u de meldcode van uw isolatiemateriaal toevoegen. U kunt de aanvraag trouwens enkel indienen als u bewoner én eigenaar bent van de woning. De ISDE loopt tot 2030.

Mag de subsidie meermaals aangevraagd worden?

U kunt een subsidie krijgen voor verschillende isolatiemaatregelen, maar slechts eenmaal voor één bepaalde isolatiemaatregel. Als u bijvoorbeeld vorig jaar al deze subsidie kreeg voor het vervangen van uw kozijnen, kunt u niet nogmaals een aanvraag doen voor andere kozijnen, maar wel voor bodemisolatie, gevelisolatie et cetera.

Is er een minimum- of maximumoppervlakte aan beglazing bepaald?

U kunt een subsidie aanvragen voor beglazing van een totale oppervlakte van minimaal 8 m² en maximaal 45 m². Heeft u een grotere oppervlakte vervangen? Dan wordt het voor de subsidie beschouwd als 45 m².

Telt de oppervlakte van het kozijn zelf ook mee?

Sinds 1 januari 2023 telt het kozijn inderdaad ook mee voor het subsidiebedrag per m². Alleen indien u het glas in 2022 liet vervangen, meet u enkel de oppervlakte van het glas zelf voor deze subsidie. Als u triple glas plaatst, móet u trouwens sowieso uw kozijn vervangen om een subsidie te kunnen krijgen.

Geldt de subsidie ook voor een schuifpui of kozijn in een nieuwe aanbouw?

Nee, het kan enkel gaan om het glasoppervlak dat al aanwezig was vóór de renovatie. U kunt dus geen vergoeding krijgen voor nieuwe kozijnen in een uitbreiding van uw woning.

Hoeveel wordt er terugbetaald voor het vervangen van kozijnen en/of glas?



SVVE voor energiebesparende maatregelen

Maakt u deel uit van een VvE, een wooncoöperatie of woonvereniging? Ook dan hebt u mogelijk recht op subsidies van de overheid wanneer u isolatiemaatregelen neemt.

Voorwaarden voor aanvraag bij vervangen kozijnen

• U laat isolatiemaatregelen uitvoeren aan de bestaande buitenschil van het gebouw, dus niét in een nieuwe uitbreiding.

• U vervangt het glas in de kozijnen of deuren door HR++ glas, eventueel in combinatie met nieuwe isolerende kozijnen of deurpanelen. Of u kiest voor triple glas, maar dan bent u wel verplicht om de volledige kozijnen of deuren in kwestie te vervangen.

• U vraagt de subsidie aan vóór het begin van de werken. U hebt dan na goedkeuring twee jaar de tijd om de werken uit te voeren.

• Om het standaardbedrag van de subsidie te krijgen, voert u minimaal twee hoofdmaatregelen uit. Als u slechts één isolatiemaatregel uitvoert – bijvoorbeeld het vervangen van het glas in de kozijnen – krijgt u slechts 50% van het subsidiebedrag.

SVVE-subsidiebedragen



Bron: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/svve/verduurzamingsmaatregelen

Energiebespaarlening bij het Nationaal Warmtefonds

Als particulier of VvE kunt u ook (indien u aan bepaalde voorwaarden voldoet) een aantrekkelijke lening krijgen voor het verduurzamen van uw woning of gebouw. Soms is dat zelfs renteloos.Op deze manier kunt u minimaal 1.000 euro en maximaal 28.000 euro lenen en er is geen leeftijdsgrens aan gekoppeld. Een 75-plusser komt dus ook nog in aanmerking voor de gunstige energiebespaar-annuïtetenlening. Indien uw verzamelinkomen minder dan 60.000 euro bedraagt, geniet u bovendien van een renteloze lening. Bij een VvE zijn er meer voorwaarden aan de lening verbonden zoals het feit dat het moet gaan om minimaal twee appartementen/wooneenheden – maar ook in dit geval is de lening voor verduurzaming voordelig. Lees meer over de energiebespaarlening.

Ook van de gemeente kunt u subsidie krijgen!

Naast de voornoemde landelijke subsidies, zijn er ook op lokaal niveau subsidies voor energiebesparende maatregelen waar u mogelijk aanspraak op kunt maken. Laat die budgetten van uw gemeente vooral niet liggen. Via de Energiesubsidiewijzer kunt u makkelijk nagaan waar u mogelijk voor in aanmerking komt. Tel daar ook nog eens het voordeel bij op van de verlaging van het btw-tarief naar 9% op de arbeidskosten van het isoleren van uw woning en er is geen reden meer om niet in actie te komen. Het isoleren van uw woning loont!

Vragen?

Vragen?

Heeft u vragen over de geldende subsidies, over het btw-tarief of het benodigde budget voor uw nieuwe kozijnen of deuren? Vraag raad aan een Belisol-adviseur in uw buurt. Ze zijn perfect op de hoogte en begeleiden u met plezier!

Vind een showroom

Welke kleur en stijl passen bij mijn gevel?

We hebben voor jou verschillende stijlen op een rijtje gezet, zodat je makkelijk kan vergelijken.

In de kijker

Dit maakt uw ramen en deuren brandveilig

De beste materialen voor gevelbekleding: van baksteen tot groengevel

Laat je inspireren door de mooiste realisaties van Belisol