Wat u nog niet wist over glas en kozijnen: 6 fascinerende weetjes van Belisol

Wat u nog niet wist over glas en kozijnen: 6 fascinerende weetjes van Belisol

Heeft u zich ooit afgevraagd waar het woord 'glas' vandaan komt? Of bent u benieuwd naar de oorsprong van de uitdrukking 'geld door de kozijnen gooien'? En wat dacht u van de vraag of glas nu eigenlijk vast of vloeibaar is? Bij Belisol, uw expert in kozijnen en deuren, delen we graag enkele verrassende weetjes over glas en kozijnen die u misschien nog niet kende.

De glanzende oorsprong van 'glas'

Laten we beginnen bij het begin. Het woord 'glas' heeft een fascinerende herkomst. Het stamt af van het Latijnse woord 'glaseum', wat 'glanzen' betekent. Interessant genoeg verwijst het naar het transparante amber of barnsteen. Geen wonder dat we bij Belisol zo trots zijn op onze glanzende, hoogwaardige kozijnen!

De mythe ontrafeld: is glas vast of vloeibaar?

U heeft vast weleens gehoord dat glas eigenlijk een zeer traag vloeiende vloeistof zou zijn. Maar klopt dit wel? In middeleeuwse kathedralen ziet u soms glas dat onderaan dikker is dan bovenaan, wat de indruk wekt dat het vaste glas is gesmolten. De waarheid is echter verrassender: glas is noch vloeibaar, noch vast. Het bevindt zich in een tussenfase die we 'amorf' noemen. Bij Belisol werken we dagelijks met dit bijzondere materiaal om u de beste kozijnen en deuren te bieden.

Floatglas: drijven voor perfectie

Wist u dat het glas in uw kozijnen eigenlijk 'gedreven' heeft? In 1952 werd 'floatglas' uitgevonden door Pilkington. Bij deze techniek wordt gesmolten glas over een bad van gesmolten tin gegoten. Omdat glas lichter is dan tin, blijft het drijven. Het resultaat? Een perfect vlakke glasplaat van wel 6 meter hoog! Deze innovatie stelt ons bij Belisol in staat om u kozijnen van uitzonderlijke kwaliteit aan te bieden.

Geld door de kozijnen gooien: een koninklijke belasting

De uitdrukking 'geld door de kozijnen gooien' heeft een verrassende historische achtergrond. In 1696 voerde William III in Engeland de 'window tax' in. Inwoners met 10 kozijnen betaalden jaarlijks 2 shilling, en hoe meer kozijnen, hoe hoger de belasting. Deze maatregel duurde tot 1851. Gelukkig hoeft u bij Belisol geen extra belasting te betalen voor uw kozijnen - wij zorgen juist voor energiezuinige oplossingen die u geld besparen!

Belgische innovatie in glasproductie

Als Belgisch bedrijf zijn we trots op onze landgenoot Emile Fourcault. In 1914 vond deze ingenieur uit Charleroi de eerste methode uit om glas mechanisch te produceren. Zijn 'Fourcaultsysteem' trok glas tegen de zwaartekracht in omhoog. Deze baanbrekende uitvinding legt de basis voor de moderne glasproductie die we bij Belisol gebruiken voor onze hoogwaardige kozijnen en deuren.

De geboorte van dubbel glas

Tot slot een weetje dat direct aansluit bij ons werk bij Belisol: dubbel glas werd voor het eerst gepatenteerd door Thomas D. Stetson in New York op 1 augustus 1865. Sindsdien is de technologie enorm geëvolueerd, en bij Belisol bieden we u de meest geavanceerde dubbele en zelfs driedubbele beglazing voor optimale isolatie en comfort.

Meer weten over glas?

Meer weten over glas?

Bij Belisol staan we klaar om al uw vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies of bezoek één van onze showrooms.

Vind een showroom

Welke kleur en stijl passen bij mijn gevel?

We hebben voor jou verschillende stijlen op een rijtje gezet, zodat je makkelijk kan vergelijken.

In de kijker

Dit maakt uw ramen en deuren brandveilig

De beste materialen voor gevelbekleding: van baksteen tot groengevel

Laat je inspireren door de mooiste realisaties van Belisol